disc golf stabilitet

Overstabile og understabile skiver

Grunnen at se spillere med over 20 discs i tasken for at spille en runde med discgolf skal have discs, der kan kastes i alle længder og manøvrere gennem forskellige forhindringer under forskellige vindforhold. Derfor har du brug for diske med forskellig stabilitet.


For at forstå stabilitet skal du have et overblik over, hvad de 4 numre er på disken. Kort fortalt er det:

1. Speed: Hvor hurtigt kan skiven flyve gennem luften.
2. Glide: Hvor længe disken bliver oppe under flyvningen.
3. Turn: Hvor meget skiven går til højre ved starten af ​​flyvningen (for højrehåndet baghånd)
4. Fade: Hvor meget skiven går til venstre ved slutningen af ​​flyvningen (for højrehåndet baghånd)

Læs mere om tallene på skiven.

Diske er normalt opdelt i tre hovedkategorier:

1. Overstabile diske:

Overstabile diske har meget fade og lidt glide og drejning. For begyndere kan overstabile diske bruges, hvis du ønsker, at disken skal afslutte hårdt til venstre. For avancerede spillere med meget kraft bruges overstabile discs også til lange, kontrollerede kast, samt til kast mod vinden. Modvind får skiven til at snurre mere, så en overstabil skive vil neutralisere den effekt.

2. Stabile diske:

Stabile diske har mindre fade og mere glide og drejning. Disse bruges til mere lige kast, hvor du ikke ønsker at skiven skal afslutte så hårdt til venstre. Med mere glide og drejning kan kast med mindre kraft gå længere, men der er også større sandsynlighed for, at skiven "vender". Det vil sige, at skiven går til højre i stedet for ligeud.

3. Understabile diske

Understabile diske har endnu mindre fade og endnu mere glide og spin. Disse bruges hovedsageligt af begyndere, der ønsker at få mere distance. Men igen går det på bekostning af kontrollen, da der er endnu større risiko for, at skiven drejer til højre. For avancerede spillere er mindre stabile diske velegnede til at kaste i vinden. Medvind får skiven til at spinde mindre, så en understabil skive vil neutralisere den effekt.

Hvis du mestrer diske med forskellig stabilitet, har du større fleksibilitet til at vælge, hvilken linje du vil kaste. Husk at flynumrene og graden af ​​stabilitet kun er vejledende, og at den eneste måde at kende din egen disk på er at gå ud og smide den.

Hvis du vil lære mere om teorien bag discgolf eller forskellige kasteteknikker, så tjek vores komplet guide til frisbeegolf for begyndere.

 

 

Tilbage til blog